Összehasonlítás

Az OverStitch® endoszkópos gyomorszűkítés, azaz ESG.

A sebészeti műtétek helyett az endoszkópos

műtét nélküli megoldásé a jövő!

A tudomány hátterében: összehasonlítás

Bevezetés

Az elhízás világméretű járvánnyá vált, a becslések szerint világszerte mintegy 1,9 milliárd felnőtt túlsúlyos, és több mint 650 milliót elhízásként kategorizáltak [1]. Az elhízás következményei súlyosak, és magukban foglalják a számos egészségügyi probléma, például a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázatának növekedését [2]

Az un. OverStitch® Endoszkópos Sleeve Gastroplasty (ESG), azaz műtét nélküli gyomorszűkítés, egy minimálisan invazív testsúlycsökkentő eljárás, amely népszerűsége növekedésének köszönhetően az hatékonyabb és a hagyományos un. csonkoló testsúlycsökkentő műtétekhez képest jelentős szövődményeket nem okoz [4]. Az ESG során egy endoszkópot a szájon keresztül vezetnek be a gyomorba, ahol a gyomor falait belülről összehúzzuk, csökkentve annak méretét és a benne tárolható étel mennyiségét [5].

Az OverStitch® ESG hátterében álló tudomány bonyolult, és magában foglalja a bélhormonok, az étvágy és az anyagcsere szabályozását. Az ESG hatékony testsúlycsökkentést és az egészségügyi eredmények, például a diabétesz és a szív- és érrendszeri betegségek javulását mutatta be [4,6]. Ráadásul az OverStitch® ESG kevésbé invazív, mint a hagyományos testsúlycsökkentő sebészet (un. csonkoló műtétek, mint pl.: bypass és sleeve gasztrektómia). Az OverStitch® gyomorszűkítő műtét nélküli eljárás csökkenti a felépülési időt és növeli a páciens elégedettségét, összehasonlítva a csonkoló műtétekkel. [7].

 

Mi az OverStitch® ESG gyomorszűkítés?

Az OverStitch® Endoszkópos Sleeve Gastroplasty (ESG) egy minimálisan invazív testsúlycsökkentő eljárás, amely az elmúlt években növekvő népszerűségnek örvend [1].

Az ESG magában foglalja az endoszkóp használatát, amelyet a szájon keresztül vezetnek be a nyelőcsövön keresztül a gyomorba.

Amint az endoszkóp a helyén van, az un. OverStitch® használatára akkreditált szakember az eszköz segítségével a gyomor belső méretét hatékonyan csökkenti, de nem csonkoló eljárással, csupán összehúzással 2].

kép: látható az animáción belülről húzzuk össze a gyomrot, apró un. Stitch-ekkel. Ez visszafordítható, de akár hosszú távon így maradhat.

Az OverStitch® ESG során létrejött kisebb méretű gyomor korlátozza a gyomor által tárolható étel mennyiségét, így kisebb ételek elfogyasztását követően teltségérzetet eredményez [3]. Az ESG egy nem sebészeti eljárás, amely nem tartalmaz szervek eltávolítását vagy módosítását, ami biztonságosabbá és kevésbé invazív lehetőséggé teszi azokhoz a hagyományos testsúlycsökkentő un. csonkoló műtétekhez képest, mint például a gyomor-bypass műtét [4]. Az eljárás általában kevesebb, mint egy óráig tart, és a legtöbb páciens ugyanazon a napon haza mehet [2].

Az OverStitch® endoszkópos sleeve gastroplasztia (ESG), azaz műtét nélküli gyomorszűkítés megértése

Rizikók, előnyök és min. 27-es BMI az ESG során

Az OverStitch® ESG egy viszonylag új eljárás 2010 óta elterjedt a világban, és bár hatékony a testsúlycsökkentésben, lehetséges kockázatok kapcsolódnak az eljáráshoz [5]. Ezek a kockázatok általában jóval alacsonyabbak, és az OverStitch® ESG összesített szövődményaránya jóval alacsonyabb, mint a hagyományos un. csonkoló testsúlycsökkentő műtéteké [6].

Az OverStitch® ESG majdnem mindenki számára alkalmas, akiknek a testtömegindexe (BMI) 27 fölött van, és nem tudtak súlycsökkenést elérni étrend és testmozgás útján. [7]. Az elhízáshoz kapcsolódó egészségügyi problémákkal küzdő betegek, például a diabéteszben szenvedők, előnyt szerezhetnek az eljárással járó testsúlycsökkentésből [8].

Összefoglalva az OverStitch® ESG, műtét nélküli gyomorszűkítés egy minimálisan invazív testsúlycsökkentő eljárás, amely csökkenti a gyomor méretét az ételbevitel korlátozásához. Ez egy biztonságosabb és kevésbé invazív alternatíva a hagyományos testsúlycsökkentő műtétekhez (csonkoló műtétek: bypass, sleeve gasztrektómia) és alkalmas lehet azoknak a betegeknek, akik nem jártak sikerrel az étrend és a testmozgás egyedüli módszerével.

Az un. OverStitch® endoszkópos gyomorszűkítés (ESG) mögötti tudomány

Az un. OverStitch® Endoszkópos Sleeve Gastroplasty (ESG) mögötti tudomány bonyolult, és több mechanizmus is hozzájárul hatékonyságához, mint testsúlycsökkentő eszközhöz. Az OverStitch® ESG a gyomor méretének csökkentésével működik, ami teltségérzetet eredményez kisebb étkezések elfogyasztása után [1]. A gyomor kapacitásának korlátozása csökkenti a kalóriabevitelt, ami testsúlycsökkenést eredményez.

Emellett az OverStitch® ESG hatással van a bélhormonokra, az étvágyra és az anyagcserére [2]. Az ESG serkenti a teltségérzet hormonok, például a GLP-1 (Glükagon-szerű peptid-1) és a PYY (Peptid YY) termelődését, amelyek azzal jeleznek az agynak, hogy a test telített [3]. Az ESG csökkenti a ghrelin nevű étvágyat serkentő hormon termelődését is, ami kevesebb éhséget eredményez [4].

 

Az OverStitch® műtét nélküli gyomorszűkítés hatása az anyagcsere mutatókra

Az OverStitch® ESG pozitívan befolyásolta az anyagcsere mutatókat, mint például az inzulinrezisztencia és a lipidprofil [5]. Az OverStitch® ESG javította a glükózkontrollt és az inzulin érzékenységét a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél, ezzel javítva a glikémiás kontrollt és csökkentve a cukorbetegséghez kapcsolódó szövődményeket [6].

Az OverStitch® ESG hatása a bél mikrobiómára is folyamatos kutatások tárgya. A legújabb tanulmányok azt mutatták, hogy az OverStitch® ESG megváltoztatja a bél mikrobiómát, növelve a hasznos baktériumok mennyiségét és csökkentve a káros baktériumokét [7]. Ezek a változások a bél mikrobiómájában hozzájárulhatnak azokhoz az anyagcsere javulásokhoz, amelyeket az ESG eljárásnak alávetett pácienseknél megfigyelnek.

Az OverStitch® ESG a gyomor kapacitásának korlátozásával és annak hatásával az emésztőrendszer hormonjaira, étvágyra, anyagcserére és bél mikrobiómára elősegíti a testsúlycsökkenést.

 

Az OverStitch® gyomorszűkítés, azaz ESG, és a pozitív egészégügyi eredmények

Az OverStitch® Endoszkópos gyomorszűkítés (ESG) hatékony testsúlycsökkentő eljárás, olyan tanulmányokról számol be, amelyek szerint az átlagos túlsúly csökkenése egy évvel a beavatkozás után 47-70% [1,2]. A testsúlycsökkentés elősegítésén túl az ESG pozitívan befolyásolta több egészségügyi eredményt is.

Az OverStitch® ESG javította a glükózkontrollt a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél. Egy 17 tanulmányt felölelő rendszeres áttekintés és meta-elemzés kimutatta, hogy az ESG szignifikánsan csökkentette a HbA1c szinteket és a nüchtern vércukorszinteket [3]. Egy 50 beteg részvételével készült előzetes tanulmány kimutatta, hogy az ESG javította a glükózkontrollt és csökkentette a cukorbetegség gyógyszeres kezelését [4].

Az OverStitch® ESG emellett javította a lipidprofilokat a diszlipidémiával élő betegeknél. Egy 41 diszlipidémiával élő beteg vizsgálata kimutatta, hogy az OverStitch® ESG szignifikánsan javította a teljes koleszterin, LDL koleszterin és triglicerid szinteket a beavatkozást követő 12 hónapban [5].

 

Szív- és érrendszeri kockázati tényezők javítása

Az OverStitch® ESG javította a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket, mint például a vérnyomást és a bal kamrai tömegindexet. Egy 25 beteg vizsgálata kimutatta, hogy az ESG szignifikánsan csökkentette a szisztolés és diasztolés vérnyomást, és csökkentette a bal kamrai tömegindexet a beavatkozást követő hat hónapban [6].

Ezen egészségügyi előnyök mellett az OverStitch® ESG-t kimutatták az elhízásban szenvedő betegek életminőségének és pszichológiai jólétének javítására is. Egy 34 beteg vizsgálata kimutatta, hogy az OverStitch®  ESG szignifikánsan javította az életminőséget és az önbecsülést a beavatkozást követő hat hónapban [7].

Az OverStitch® ESG pozitívan befolyásolta több egészségügyi eredményt, ideértve a glükózkontrollt, a lipidprofilokat, a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket és az életminőséget. Az OverStitch® ESG egy ígéretes lehetőség az elhízással összefüggő egészségügyi problémákkal élő betegek számára, akik nem jártak sikerrel a diétával és a testmozgással egyedül.

 

Jóval alacsonyabb kockázatot jelent az OverStitch® ESG, mint a csonkoló testsúlycsökkentő műtétek!

Mik a különbségek?

 Az OverStitch® ESG kevésbé invazív, un. endoszkópos testsúlycsökkentő eljárás, amely forradalmasítja a bariátriai sebészet területét.

A hagyományos testsúlycsökkentő műtétek magukban foglalják a szervek eltávolítását vagy átalakítását, csonkolását, ami komplikációkhoz vezethet, mint például vérzés, fertőzés és malabszorpció [1]. Ezzel szemben az OverStitch® ESG nem sebészeti eljárás, amely nem vonja maga után a szervek eltávolítását vagy átalakítását, csonkolását, így biztonságosabb és kevésbé invazív lehetőség a páciensek számára [2].

Az OverStitch® ESG-nek alacsonyabb a komplikációk kockázata, mint a hagyományos testsúlycsökkentő műtéteknek. Egy olyan tanulmány szerint, amelyben 1000 páciens vett részt az ESG-en, az általános komplikációs arány 2,7% volt, a leggyakoribb komplikációk pedig hasi fájdalom, hányinger és hányás voltak [3]. Ezzel szemben a hagyományos testsúlycsökkentő műtétek komplikációs aránya akár 20% is lehet, melyek súlyos szövődmények is lehetnek mely további operációt, vagy akár a halál kockázatát is jelentik [4].

Felépülési idő az un. OverStitch® ESG műtét nélküli gyomorszűkítéskor

Az OverStitch® ESG-nek rövidebb a felépülési ideje a hagyományos testsúlycsökkentő csonkoló műtétekhez képest.

A legtöbb páciens ugyanazon a napon hazamehet a beavatkozás után, és néhány nap alatt visszatérhet a munkába [2]. Ezzel szemben a hagyományos, un. csonkoló testsúlycsökkentő műtéteken részt vevő pácienseknek akár többnapos kórházi tartózkodásra és hetekig tartó felépülésre is szükségük lehet [5].

Ráadásul az OverStitch® ESG egy visszafordítható eljárás, ami vonzó lehet azok számára, akik vonakodnak a visszafordíthatatlan testsúlycsökkentő műtétek elvégzésétől. Ha egy páciens nem elégedett az ESG eredményeivel, az eljárást további sebészi beavatkozás nélkül vissza lehet fordítani, de akár évekig így maradhat. [6].

Összefoglalva, az OverStitch® ESG kevésbé invazív és biztonságosabb alternatíva a hagyományos testsúlycsökkentő műtétekhez képest. Az ESG-nek alacsonyabb a komplikációk kockázata, rövidebb a felépülési ideje, és visszafordítható eljárás, ami vonzó lehetőség lehet azok számára, akik vonakodnak a visszafordíthatatlan műtétektől.

 

Összefoglalás: OverStitch® ESG

kép: Az ESG előtt és az endoszkópos un. OverStitch® eszköz használata után a kisebb gyomor.

Az OverStitch® endoszkópos gyomorszűkítés (ESG) ígéretes lehetőség az elhízott páciensek számára, akik nem jártak sikerrel az étrend és testmozgás egyedüli alkalmazásával.

Az OverStitch® ESG a gyomor kapacitásának korlátozásával és annak hatásával a bélhormonokra, az étvágyra, az anyagcserére és a bélflórán keresztül elősegíti a testsúlycsökkenést. Az OverStitch® ESG pozitívan befolyásolta több egészségügyi eredményt is, ideértve a vércukorszint szabályozását, a lipidprofilokat, a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket, valamint az életminőséget. Az OverStitch® ESG kevésbé invazív és biztonságosabb alternatíva a hagyományos testsúlycsökkentő műtétekhez képest, alacsonyabb komplikációk kockázatával és rövidebb felépülési idővel.

Az OverStitch® endoszkópos gyomorszűkítő eljárást világszerte több, mint egy évtizede használják és a szövődmények kockázata meglepően kicsi. A felmerült szövődményeket kisebb orvosi eljárással tudták kezelni. Egyetlen esetben sem volt szükség műtéti beavatkozásra. Bátran elmondható az OverStitch® gyomorszűkítő eljárásról, hogy kifejezetten biztonságos és az eredmények alapján az első 24 hónapban érjük el a legnagyobb súlyveszteséget.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Ismerje meg a tényeket! Ha bármilyen kérdése van a műtét nélküli fogyás hatékonyságával kapcsolatban, szakértőink szívesen segítenek.

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Kérjük adja meg milyen településről érdeklődik (kötelező)

  Telefonszáma (kötelező) Kérjük ellenőrizze a telefonszámot, hogy helyesen adta-e meg!

  Mikor kereshetjük a megadott telefonszámon? (kötelező)

  Születési dátum (kötelező)

  Magasság (kötelező)

  Testsúly (kötelező)

  Partner kód

  Üzenet

  Az Adatvédelmi tájékoztatót elolvastam és elfogadom!

  Kérjük gépelje be az alábbi szöveget
  captcha

  Referenciák:

  Sharaiha RZ, Kumta NA, Saumoy M, et al. Endoscopic sleeve gastroplasty significantly reduces body mass index and metabolic complications in obese patients. Clin Gastroenterol Hepatol. 2017;15(4):504-510.e2. doi:10.1016/j.cgh.2016.08.041

  ASGE Bariatric Endoscopy Task Force; Abu Dayyeh BK, Kumar N, Edmundowicz SA, et al. ASGE Bariatric Endoscopy Task Force systematic review and meta-analysis assessing the ASGE PIVI thresholds for adopting endoscopic bariatric therapies. Gastrointest Endosc. 2015;82(3):425-438.e5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26232362/

  Sharaiha RZ, Kedia P, Kumta N, et al. Initial experience with endoscopic sleeve gastroplasty: technical success and reproducibility in the bariatric population. Endoscopy. 2015;47(2):164-166.

  Arrese M, Barría C, Sánchez P, et al. Efficacy of endoscopic sleeve gastroplasty (ESG) for weight loss in obese patients. Obes Surg. 2017;27(9):2250-2258. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31236722/

  Kumar N, Sullivan S, Thompson CC. The role of endoscopic therapy in obesity management: intragastric balloons and beyond. Curr Opin Gastroenterol. 2017;33(4):294-301.

  ASGE Bariatric Endoscopy Task Force; Abu Dayyeh BK, Kumar N, Edmundowicz SA, et al. ASGE Bariatric Endoscopy Task Force systematic review and meta-analysis assessing the ASGE PIVI thresholds for adopting endoscopic bariatric therapies. Gastrointest Endosc. 2015;82(3):425-438.e5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26232362/

  Sharaiha RZ, Kumta NA, Saumoy M, et al. Endoscopic sleeve gastroplasty significantly reduces body mass index and metabolic complications in obese patients. Clin Gastroenterol Hepatol. 2017;15(4):504-510.e2.

  Genco A, Soricelli E, Casella G, et al. Gastroesophageal reflux disease and Barrett’s esophagus after laparoscopic sleeve gastrectomy: a possible, underestimated long-term complication. Surg Obes Relat Dis. 2017;13(4):568-574. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28089434/

  Sharaiha RZ, Kedia P, Kumta N, et al. Initial experience with endoscopic sleeve gastroplasty: technical success and reproducibility in the bariatric population. Endoscopy. 2015;47(2):164-166.

  Lopez-Nava G, Galvão MP, Bautista-Castaño I, et al. Endoscopic sleeve gastroplasty: how I do it?. Obes Surg. 2015;25(8):1534-1538. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26003549/